CMS

Innehållshanteringssystem, CMS (efter engelskans "Content Management System") eller webbpubliceringssystem. Kärt barn har många namn och det finns hur många olika varianter som helst av dessa system.

Hantera innehåll


Grundidén är att det ska vara enkelt att hantera innehållet för publicering på webben. Hemsidan ska kunna redigeras utan större förkunskaper. Allt är webbaserat och efter inloggning kan användaren ändra på webbplatsen lika enkelt som att skriva text i en ordbehandlare.

Låst utseende


För större organisationer finns det i huvudsak två fördelar med ett CMS; dels att många personer kan uppdatera relevanta delar av webbplatsen och dels att formgivningen är låst. Det finns många exempel på anskrämliga hemsidor. För ett börsnoterat företag är det sällan lyckat att låta vem som helst få fria händer att formge en del av webbplatsen. Animerade bilder, blinkande text och chockrosa har möjligen ett existensberättigande i andra sfärer, men knappast på ett större riskkapitalbolags publika webbplats. Således är formgivningen låst i färdiga mallar i många CMS.

För den som på ett enkelt sätt vill kunna välja mellan massor av färger och former finns också CMS som har editorer som påminner mycket om ordbehandlare såsom Word. Det går alltså att välja typsnitt, färg, storlek, fet och kursiv stil med mera för texten.

Välja CMS


Vid valet av CMS finns det mycket att ha i åtanke. De flesta CMS arbetar mot någon form av databas som ditt webbhotell måste ha stöd för. Vissa är skrivna i Java medan andra baseras på PHP eller dotNet. En ännu viktigare faktor är dock vem som ligger bakom.

Varenda webbyrå har utvecklat ett eget CMS. Det kanske är en överdrift, men det finns väldigt många olika varianter av CMS. En viktig fråga inför valet är hur framtidssäkert systemet är. En liten förhållandevis okänd webbyrå på ett par personer kanske inte finns kvar om ett år. Det kanske finns buggar i CMS som ställer till det. Det kan bli mycket jobb att lära om och byta till ett annat system framöver. Att redan från början välja ett system där det finns hjälp att få kan löna sig.

Välkända CMS


Det finns ett par välkända system från större leverantörer att välja på. De kostar en del, men i gengäld är det lättare att ställa krav på leverantören. Bland de större system finns bland annat två svenska:
  - Sitevision från Senselogic.
  - Episerver från Elektropost.


Gratis CMS


Joomla är ett av världens mest använda CMS. Det är gratis och det finns många som kan systemet.

dotNetNuke är ett CMS baserat på dotNet.