Registrera domän

Att registrera ett domännamn är lätt. Det kan se svårt ut med alla tekniska termer, men det är inget du behöver oroa dig för.

Först måste du bestämma dig för vilket namn du vill ha. Ett unikt firmanamn bör vara tillgängligt för registrering. Gör en sökning för att se om domännamnet är ledigt.

Be webbhotellet registrera


Ditt webbhotell bör kunna hjälpa dig att registrera det domännamn du önskar. De vanligast förekommande domänerna såsom .se, .com och .nu har regler som bygger på prinicpen "först till kvarn". Är bara namnet ledigt bör du kunna registrera det.

Var noga med att se till att webbhotellet registrerar domänen i ditt namn och inte i sitt eget. Det finns ett fåtal mindre seriösa webbhotell som agerar så, och då kan du få problem när det blir dags att byta webbhotell.

Å, ä och ö?

Domännamnssystemet hade från början inget stöd för mer ovanliga tecken, som svenska å, ä och ö. Det har åtgärdats; men det är inte säkert att alla dina besökare har tillräckligt ny programvara för att stöda detta.

En rekommendation är att i första hand hitta ett namn "utan prickar" och i andra hand att registrera två namn - både med och utan prickar.

Kort och enkelt


Registrera ett namn som är kort och enkelt. Ett kort namn är lättare att komma ihåg och risken att stava fel minskar. Tänk också på att namnet bör kunna uttalas så att det kan förmedlas via telefon och inte behöver skrivas ner.

Sök ledigt domännamn


I rutan nedan kan du fylla det namn du är intresserad av för att se om det finns ledigt under någon vanlig toppdomän. Sökresultatet öppnas i ett nytt fönster.