Ompekning av domän

När du registrerat ett domännamn måste det peka på ditt webbhotells namnservrar (DNS-servrar) för att fungera. Ett domännamn som pekar fel fungerar inte.

När dina besökare skriver in adressen till din hemsida (ditt domännamn) i sin webbläsare vill de att din hemsida ska dyka upp på skärmen. För att deras dator ska hitta fram till sidan skickas först en fråga till ett centralt register som hänvisar till rätt namnserver. Därefter skickas frågan till namnservern som talar om var sidan finns.

Man säger att det centrala registret pekar på namnservern. När du byter eller skaffar webbhotell måste du se till att det centrala registret pekar på webbhotellets namnservrar.

Generiska domäner


Vanligtvis kan du logga in hos det företag du använt för din domänregistrering för att administrera ditt domännamn.

Via ett gränssnitt kan du själv ange vilka namnservrar som ska användas för ditt domännamn. Minst två namnservrar krävs, tre kan förekomma, men fler än så är ovanligt. Du kan behöva ange ip-adressen till namnservrarna.

Ompekning av SE-domän


För att peka om din SE-domän behöver du först veta vilket kontraktsnummer din domän har fått. Kontraktsnumret består av nio siffror i grupper om tre. Exempelvis 105-317-602.

Enklast är att göra en domännamnssökning.

Engångslösen


För att få påbörja en ompekning måste du ha ett engångslösenord. Det beställer du genom att ange ditt kontraktsnummer.

Beställ engångslösen.

Engångslösenordet skickas till dig per e-post.

Initiera ompekning


När du fått ditt engångslösen kan du påbörja ompekningen genom att logga in hos Nic.SE

Börja med att radera alla uppgifter som inte stämmer och kontrollera stavningen. När du fyllt i och skickat in formuläret får du ett mail. Klicka på länken i mailet för att bekräfta.

Om namnservrarna är korrekt inställda kommer ompekningen nu att gå igenom. Det kan dock dröja några timmar innan du får bekräftelse på att ändringen har utförts.