Statistik

Statistik är den vanligaste benämning på rapporter över hur många och vilka som besöker din hemsida.

Det finns hemsidor som bara har ett par besökare varje månad och hemsidor som har tusentals besökare varje dag. Med en statistikrapport kan du se hur många som besöker din hemsida.

Nyttig information


Statistikrapporter innehåller vanligtvis information om de vanligaste felen som uppstår på webbservern och vilka sidor som orsakar dessa fel. Ett av de vanligaste felen har felkod 404 och innebär att sidan inte kan hittas. Har du många sådana fel kan det bero på att du länkar till en internsida som inte längre finns eller har bytt namn.

Vilka besöker sidan?


En rapport bör innehålla information om vem som besökt sidan. Vanligtvis rapporteras från vilket land besökaren kommer. Du kan också se vilken webbläsare som använts och vilket operativsystem som körs på besökarens dator.

Hur hittas sidan?


Det är sällan besökaren skriver in adressen till din hemsida direkt i sin webbläsare. Vanligare är att besökaren hittar fram med hjälp av en sökmotor eller via en annan hemsida som länkar till din.

Rapporten från statistikverktyg brukar innehålla information om refererande sidor - det är alltså sidor som länkar till din hemsida.

Statistikverktyg brukar också känna igen de vanligaste sökmotorerna och du kan på så sätt se vilka ord som besökaren sökt på för att komma fram till just din hemsida.

Vilket verktyg?


De flesta webbhotell erbjuder statistikrapporter som generas automatiskt. Det är det enklaste sättet att få statistik för din hemsida.

Vill du själv analysera serverns loggfiler kan du köra exempelvis AWStats som du hittar på sourceforge.

Det finns också helt webbaserade verktyg såsom Google Analytics.