Att välja webbhotell

Bara i Sverige finns mer än 300 olika webbhotell. Priserna varierar - men att välja fel kan bli oerhört kostsamt om du är beroende av din hemsida.

Det finns ingen garanti för att inte bli lurad, men om du tänker igenom och utvärderar de webbhotell som du är intresserad av baserat på våra tips minskar risken radikalt.

Priset


Låga priser lockar. Men med lägre priser krävs större volym för att gå runt. Det är dyrt att driva webbhotell. Serverhall, servrar, licenser och framförallt personal kostar pengar. Räkna med att behöva betala åtminstone motsvarande en lunch i månaden. Billigare webbhotell måste ha enorm volym eller så bedrivs verksamheten mer eller mindre som hobbyverksamhet.

Prova att ringa


Kontrollera att webbhotellet svarar i telefon innan du blir kund. Om något går snett kan det vara skönt att kunna kontakta leverantören. Ta i beaktande om den som svarar är trevlig, men framförallt om det är lätt att förstå. Har du svårt att förstå exempelvis skånska kan det vara läge att välja ett webbhotell som talar en för dig enklare dialekt.

Var finns servrarna?


I USA går det att hyra en server billigt och det är ett enkelt sätt att starta webbhotell. Kontrollera var servrarna finns. Svarstiden blir aningen längre med servrar utanför Sverige. Samtidigt ökar felkällorna. Fler inblandade operatörer betyder fler felkällor och lägre tillgänlighet.

Om webbhotellet äger servrarna och har placerat dem i en hall i Sverige är det mer troligt att de själva rycker ut för att åtgärda problem.

Servrarna bör vara placerade i en speciellt anpassad datahall med kylning och reservström.

Det kan också vara en god idé att ta reda på fabrikatet på servrarna. En stor och välkänd tillverkare erbjuder i regel bättre serviceavtal vilket borde innebära färre problem. I Sverige är HP och Dell vanliga leverantörer som kan erbjuda avtal om "på platsen"-service inom 4 timmar oavsett tid på dygnet.

Vettiga svar?


Maila supporten. Ställ dumma frågor och se vilka svar du får. Förr eller senare behöver du hjälp med något som någon annan tycker är en dum fråga. Maila flera gånger för att se hur länge du får vänta på svar.