Domännamn

Vad är en domän? Vad är ett domännamn? Behövs verkligen domännamn?

Att datorer bara förstår ettor och nollor har du säkert hört förut. Det här med domännamn är lite liknande. Varje dator som är ansluten till Internet har en speciell adress, en så kallad ip-adress. IP står för "Internet Protokoll" och förklarar hur datorerna kommunicerar med varandra.

IP-adresser


En IP-adress är uppbyggd av siffror - närmare bestämt fyra byte som skiljs åt med punkter. Ett exempel är 127.0.0.1 som används internt på din egen dator för så kallad "loopback" och alltså är en adress till din egen dator som bara kan användas av din egen dator. Varje del av adressen kan ha ett värde mellan 0 och 255.

Adressen till Googles svenska söksida är 66.249.93.99. Inte speciellt lätt att komma ihåg, eller hur? Därför har man domännamn. Domännamn används för att människor ska kunna komma ihåg en adress; så att du kan skriva in www.google.se istället för 66.249.93.99.

Toppdomäner


Domännamn är ordnade baklänges. Precis som för den numeriska ipadressen delas domänadressen upp av punkter. Den sista delen av domänen (efter sista punkten) kallas toppdomän (top level domain). Det finns generiska toppdomäner som .com och landsdomäner som .se.

ICANN


Det övergripande ansvaret för domäner (toppdomäner) har organisantionen ICANN. Det är en förkortning för Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Det är ICANN som bestämmer vilka toppdomäner som ska finnas.

IANA


IANA är organsiationen som sökter det administrativa med internets toppdomäner. Förkortningen står för Internet Assigned Numbers Authority. På deras hemsida finns en lista över alla generella domäner och alla landsomäner.

Just domännamn är en av huvudanledningarna till att skaffa webbhotell. Du kan marknadsföra det namn du vill. Läs hur du registrerar ett eget domännamn eller hur du gör för att peka om domännamn till webbhotellet.